lördag 26 mars 2011

Warwick Trilogy/Estate Reserve 2007

Har alltid haft en förkärlek för den Nya Världens Viner då jag upplever de bästa exemplen från dessa länder väl kan konkurrera med bra producenter här i Europa dock till bättre priser. Ett bra exempel på detta är Stellenboschs Warwick Trilogy EUR 16:50 www.ewine.eu
Här har vi en mix av Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc och Merlot i en mycket angenäm och välkomponerad blandning. Efter att ha provat de flesta av det bästa som den sydafrikanska vinindustrin har att erbjuda tillhör detta vin den absoluta toppen tillsammans med De Trafford, Thelema, Boekenhoutskloof och Eben Sadie.
Färgen är djup mörk lila med en ogenomtränglig täthet med mörkröda kanter. Det här är ungt! I doften kan man känna klara vaniljtoner, ceder och stark fruktkrydda. Smaken innehåller en del kaffe, mörka bär, lite rökig korv men har ganska vassa tanniner. Kommer med tiden att rundas av och bli mer harmonisk då vissa smaker spretar lite grann men överlag ett mycket gott och välgjort vin.

91p
Warwick Trilogy/Estate Reserve 2007


Penfolds Grange 1980

Skall än en gång få bekanta mig med vinet som starkast bidrog till att jag idag har ett alltför stort vinintresse. Max Schuberts skapelse och historia från slutet av 50-talet måste tilltala varje sann vinälskare oavsett om man anser att viner från "downunder" är Coca Cola-produkter eller översötade fruktbomber dränkt i alkohol. Fick i början av 2000 nöjet att avnjuta min första stora vinupplevelse på Riksgränsens hotell där Penfolds höll hov och presenterade hela sitt utbud för provsmakning och fastnade naturligvis för historien runt Schuberts person och hans passion för att kunna skapa någonting stort i vinvärlden även från Australien. Vid denna tidpunkt smakades årgång 1993 vilket då slog mig som det överlägset godaste röda drycken jag någonsin smakat. 1.080:- per flaska var priset vid detta tillfälle.
Har kommit över en flaska med ytterligare några år på nacken och konstaterar att vi här av naturliga skäl har en ganska mörklila färg kombinerat med en klar tegelnyans som inbjuder till konsumtion. Doften antyder blyertston, mörka plommon, mint, rökt kött, läder......alla dofter man förknippar med ett stort vin. Smaken är himelskt mjuk med vanilj, ek, mjuka tanniner, peppar, lite eukalyptus och svartvinbär. Vilken upplevelse! En av de stora vinerna i världen!

95p
Penfolds Grange 1980


Chateau Mouton Rothschild 2002

Har inte ännu till fullo förstått Bordeauxregionens storhet i vinvärlden men jag är rädd att detta beror på de i många fall orealistiska priser som sätts på de bästa vinerna vilket inte ger en vanlig "VinSvensson" möjlighet att smaka dem om man inte har tillgång till gratisprovningar hos vinbranschen eller ett bankkonto i behov av fettsugning. Har under åren druckit vin från en hel del slott i 2-5 cru nivån och Cru Bourgeois men den där euforiska känslan har alltid uteblivit då man relaterat smakupplevelsen gentemot priset. Jag är medveten om att alla vingurus propagerar för alla andra fina slott som finns i denna region vilka ligger utanför 1855 klassificering men hur skall man finna dessa?

Lyssnade på ett intressant inslag i Radio Rix Morgonzoo där man refererade till känslan då man för första gången gör eller upplever någonting nytt och hur denna känsla infinner sig alltmer sällan med en ökande ålder.
Skall för första gången få möjligheten att smaka en 1cru vin från ovan klassificering och ser naturligtvis fram emot detta. Vinet provas halvblint tillsammans med Ch.Cos d'Estournel 1996, Ch.d'Angludet 1985 samt Ch.Magdelaine 2000. Inte direkt svårt att avgöra vilken som är vilken men besvikelsen inföll sig på Ch. Cos d'Estournel som absolut inte var någonting extraordinärt. Ganska fadd, menlös och oinspirerad smak för 1.400:- hos "Det Stora Monopolet" 85p. Ch.d'Angludet  har absolut sett sina bästa dagar och ligger under nedflyttningstrecket 83p. Ch.Magdelaine 2000 är däremot en glad upplevelse med sin merlotsylt och mjuka framtoning 90p.

Huvudnumret är absolut den godaste Bordeaux jag druckit! Mörkröd med ton av tegelröd lagringskant. En doft av renaste frukt och kryddig cedar med bra avvägning och balans. Traditionella blyertsnyanser med svartvinbärston och mycket drickvänlig redan nu. Smaken är medellång och en njutning med  lagoma tanniner. Det är naturligtvis lätt att bli en etikettdrickare nu men det här är, oavsett pris och konstverk, mycket bra och är en upplevelse som min bordskollega delar med sig. Tack för detta!!  Köpt på "Det Stora Monopolet" som primörvin för 1.060:- vilket idag framstår som ett fynd. Jästa druvor i 75cl förpackning för 1.060:- skall vara ett fynd! Man måste reflektera över det absurda i att betala 10.000:- för dessa flaskor i årgång 2009! Vart är denna värld på väg!

93 p

Chateau Mouton Rotschild 2002

Paolo Scavino Bric del Fiasc Barolo 1998



Har aldrig lärt mig uppskatta Baroloviner från Piemonte då dessa har en förmåga att bli blaskiga och torra. Frågan om man skall orka "lära" sig tycka om dem eller lämna denna region då den inte verkar vara i min smak. Känns inte kul att lägga 300-500:- på ett vin som smakar som en blandning av mixat 100 sandpapper, krossade vindruvekärnor och utspädd hallonsaft. Mindre smickrande beskrivning som varit gälllande för mig till idag.
Nu har jag äntligen sett ljuset! Jag byter kyrka! Jag älskar BRA Barolo............
Min första druckna flaska av denne producent och jag är glad att jag köpte några fler för snart 10 år sedan...tänk vad åren går.
VILKET VIN!!!
Tegelröd färg med lite inslag av rosttoner i kanten av glaset. Doftar vällagrade hallon med inslag av mogna körsbär och tjära.
Vinet har lagom med mjuka tanniner och en längd som väl mäter sig med mina favoriter i Barossa Valley men med ett mer avvägt smakintryck.
Detta är nog på topp 10 listan av de bästa viner jag smakat. AMEN!

95 p
Paolo Scavino Bric del Fiasc 1998 Barolo



fredag 25 mars 2011

I Veroni Chianti Rufina Riserva 2007


Jag har likt många andra vinbloggare uppmärksammat den mycket seriöse vinimportören Carlo Merolli (http://www.carlomerolli.dk/). Fick ett mail av honom där ämnet var "Av! årets förste SCOOP".
Här hyllar denne en vingård som heter I Veroni, vilken för mig var helt okänd, och levererar en packe bestående av 12 flaskor av blandade årgångar för 1.250:- med frakt. Kollar runt lite på internet och finner inte speciellt mycket om denna leverantör men kastar mig ändå utför stupet och beställer 24 flaskor då man brukar kunna lita på herr Merolli. Är inte normalt någon stor Sangiovesefantast men man måste ju försöka utveckla sina vinpreferenser .

Doften genomsyras av  kaffe, Anton Berg choklad och lite mörka körsbär. Det här är doftar riktigt gott! Smaken domineras av ovan dofter och är mycket välavvägd på alla sätt. En positiv överraskning med hänsyn till priset och är naturligtvis glad att jag beställde så pass många flaskor!

86p för detta vin.
I Veroni Chianti Rufina Riserva 2007

Quinta do Crasto Old Vines 2007

Min favoritvingård i Portugal belägen i den vackra Dourodalen och är kända för sina välsnickrade viner med god balans och massiv frukt.
Detta har varit en av mina favoriter sedan jag smakade det för första gången för 4-5 år sedan, då av årgång 2003. Kostade 199:- flaskan på "Det stora Monopolet" vilka inte längre säljer denna och jag lyckades få tag på några flaskor från www.winefinder.dk till 249:- flaskan vilket var helt OK.

Doften genomsyras av en överdådig hallonfrukt, ceder och med inslag av vanilj. Hmmmm vad är nu detta: Är det inte lite för mycket vanilj?
Smaken är publikfriande med idag lite vassa tanniner och en generös frukt. Ligger kvar länge i smakgommen men det är någonting som inte stämmer för mig här. Det är verkligen på tok för mycket vanilj för att jag skall kunna tycka om detta vin lika mycket som jag gjorde för några år sedan. Vaniljkrämen blir bara för mycket och tar över mycket av alla andra tidigare så fantastiska smakintryck och till slut får jag känslan av att tugga på en vaniljstång!
Mina bordsvänner håller inte med mig i dessa åsikter men själv kan jag kan bara förbanna att jag köpt så många flaskor.
Skulle med hänsyn till ovan inte idag ge vinet mer är 85p och är lika besviken som fattig.

Quinta do Crasto Old Vines 2007






















Mitolo Reiver 2004

Premiäromdömme för en vinintresserad norrlänning från Luleå som börjar upptäcka fantastiska viner utanför "det stora monopolets" domäner.
Doften är fyllig, syltig med naturliga inslag av "Barossaeucalyptus" och björnbärssylta. Pepprig smak av blåbär och tjock vinbärssylt och lite vanlij....det här är "real stuff" som hade klarat av/förbättrats många år till i flaskan.
Inköpt via www.slurp.co.uk för 16:00£ vilket måste anses vara ett riktigt fynd och med facit i hand: Varför inte fler flaskor!
Likt alla bloggar med sjävaktning kräver detta vin någon form av poäng och i min premiärsmakning skulle jag nog ge detta 92 p. Fortsättning följer......................
Mitolo Reiver 2004