fredag 29 april 2011

Finca Sandoval Manchuela 2006

Ja ikväll var vi i Spanien för att avnjuta en av journalisten Victor de la Sernas bidrag för att höja mitt anseende på spanska viner via sitt vin från regionen Manchuela mellan Alicante och Madrid.

Vinet är blandat till 3/4 av Syrah och ytterligare en inblandning av Mourvedre och lokala Bobal druvan. Syrahinslaget gör sig inte riktigt tillkänna i färgen på vinet som trots allt har en ganska ljusröd glaskant med en djupblodröd mittkropp. Doften är packat med mörka frukter och kaffechoklad med ett inslag av en nykapat ekplanka av god kvalite. Smaken är relativt tanninvass med starka (för starka....?!) inslag av ovan träbit, mörka körsbär, mer choklad, kött kött kött kött och lite kanel. Eftersmaken är ganska lång med en liten liten bitter/besk grapefruktsyra som gör sig gällande på ett bra och angenämt sätt i kombination med köttfruktcocktailen. Tycker som helhet att vinet är gott--kanske kommer också att bli mycket gott men det påminner lite om de moderna lampor som ser ut som en cromad boll med ljusspröt som sticker ut åt alla håll. Vinet spretar ännu lite grann för en toppnotering men gott är det absolut och tänk vad mina andra flaskor kommer att smaka +2016 om man kan hålla korkskruven ifrån dem!

92p
Finca Sandoval Manchuela 2006

tisdag 26 april 2011

De Morgenzon Chenin Blanc 2008

Det vin på Systembolaget som ger mest för pengarna är en uttjatad klyscha som alla dagens kvällstidningar och även ansedda vinkritiker försöker pådyvla den "okunniga" läsarmassan och av inte alltförsvåra skäl förstår man kanske svårheten i att analysera prisvärdigheten på ett vin då detta beror på många andra parametrar.  Jag måste ändå plussa för ett vin som trots allt är väldigt drickbart så här i vårvärmen och inte kostar mer än 69:- i Systembolagets beställningssortiment. Med ursäkt och hänsyn till mina begränsade erfarenheter inom den "vita vinvärlden" måste jag ändå tillstå att detta är ganska drickvänligt.

Ett ljusgult till mellangult vin med ganska lätt konsistens samlas i glaset. Doften genomsyras av ananas, persika, päron och lite citrus. Smaken är lätt pärlande kolsyreaktig med markerad syra och för priset en bra balanserad ek. För att travestera B-G Kronstam. Prisvärdhet ++++(+) - - betyg 2,75.........

85p
De Morgenzon Chenin Blanc 2008


söndag 24 april 2011

Ch.Cos d'Estournel 1996

Chateau Cos d'Estournel, 2e Cru Classé 1855, granne med Lafite Rotschild och ansedd som en av de bästa slotten i Medoc borde väl kunna presentera viner som upplevs som högklassiga även för en Bordeauxcyniker?!

För många år sedan köpte jag två flaskor av ovan årgång och producent vilka jag sett fram emot att dricka under en lång tid. Gjorde för några år sedan en "förstudie" via dess andra vin, Les Pagodes de Cos 1996, på Lallerstedts vinbar där de hade detta för provsmakning per glas och sommelieren hyllade vinet som en fullträff. Kunde inte hålla med och provet gjorde mig konfunderad då jag inte fann någon undangömd storhet i smaken av vinet i fråga. Har varit lite fundersam över öppnandet av ovan flaskor men läste här om en provning på Hjo Grosshandel vilken gjorde mig lite lugnare. Döm om min förvåning då jag i slutet av mars 2011 öppnar och provar en av ovan flaskor i fint sällskap och återigen inte kan hitta ett spår av den klass som nästan alla andra verkar uppfatta. Flaskvariation eller brist på Bordeauxsmak? Jag har alldelens säkert druckit för lite volym av förstklassig Medoc-Bordeaux för att kunna avfärda regionen som en variant av HC Andersens "Kejsarens nya kläder" men känner mig ändå som pojken i sagan: - Titta, de här vinerna är svindyra och anses vara bland de bästa i världen men ingen tycks inse att de underpresterar grovt i förhållande till priserna och anseendet! Vi måste få ett andra utlåtande och öppnar den andra flaskan NU för att rädda min uppfattning om regionens rykte och ärbarhet! Skall man verkligen tvingas köpa Mouton Rothschild från Medoc för att få en stor smakupplevelse?

St. Estephe:s stolthet(?!) briljerar med en gyllenröd till brun ton i glaset och färgen är verkligen fantastisk! Doften genomsyras emellertid av en ganska avtändade surhödoft av modell häststall som inte lovar gott! Smaken är banalt balanserad, utan tanniner och jag ifrågasätter stilen: Hur svårt är det att balansera någonting när basfrukterna är mycket mediokra och inte på något sätt djupa och nyanserade? Jag försöker under hela långfredagskvällen hitta någonting stort med detta vin, vrider och vänder på tungan, näsan och smaklökarna men här är det stopp. Det här är förbannemig inte speciellt gott! Fadd, menlös, unken och ytterst tråkig utvecklar sig inte smaken heller mer under kvällen. Börjar av uppenbara skäl också ifrågasätta mina smakpreferenser och läser mycket som skrivits om detta vin men det är bara att ge upp. Jag hoppas att årgången är en engångsföreteelse och att mina andra årgångar presterar bättre och tack och lov för att jag inte har några fler flaskor av 1996. Jag har inte heller betalat i närheten av de 2.000:- som Hjo Grosshandel debiterade för 2 år sedan och detta gör mig "Påskglad" (väl så dyrt för ovan kvalite men, 400:-). Tycker synd om alla som lagrar eller dyrköper dessa för en framtida upplevelse och inser att jag måste börja dricka mina lagrade Medocflaskor då dessa inte verkar utvecklas i min smakriktning.

83p
Ch.Cos d'Estournel 1996


fredag 22 april 2011

Dutton Goldfield Chardonnay 2005

Har under åren haft svårt att finna storhet och upplevelser i vita viner vilket gjort att stora delar av denna produktion har passerats oprovat och gjort det ganska svårt att nu analysera med den begränsade erfarenhet man skaffat sig (....eller inte skaffat sig.).
Med ovan sagt kan jag ändå säga att färgen på detta vin är synnerligen guldkolasmörinbjudande. En fantastisk doft genereras genom att snurra denna vätska i glaset. Det visar på en ypperlig frukt av lite bittermandel, nykärnatsmör, barndomens vispade sockerkakssmet, wertherstoffee, citrus, päron och sötaktig vanilj. Syran är ypperligt balanserad och smaken smälter samman ovan dofter och fungerar som en väloljad symfoniorkester. Ett mycket bra vin som helhet.

93p

Dutton Goldfield Chardonnay 2005


tisdag 12 april 2011

Querciabella Chianti Classico 2006

Mängden Sangiovese jag druckit sista tiden är nog mer än jag druckit under hela 2010 men är det gott så är det. Har haft lite svårt för många italienska viner de senaste åren då jag upplevt dem tillknäppta och tanninstinna med en småbesk eftersmak men detta måste ha varit ett resultat av för tidig konsumtion och tvivelaktig kvalite då de senaste exemplen har varit bra, ja till och med mycket bra.

Tillbaka i Chianti med där ett halvfylligt rödbrun porlande och en fatig, rödfruktig tobaksdoft blandar sig i glaset. Smaken är medelkrämig med chokladtoner, lakrits och kaffe. I min smak fortfarande lite väl vasst i tanninerna med en ganska kort smak som hänger kvar i munhålan. En god flaska vin men ingenting jag skulle springa och köa för då den trots allt ligger runt 200:- strecket.

88p
Querciabella Chianti Classico 2006

måndag 11 april 2011

Elderton Command Shiraz 2005

Är detta vin perfekt eller om vi så vill: 100 poäng?

Dalai Lama blev en gång tillfrågad vad som är meningen med livet. Han funderade en stund och svarade kort : ”Att vara lycklig……” Så genialiskt enkelt men ändock så uppenbarligen svårt! I min lilla vinvärld blir jag lycklig varje gång jag får möjligheten att dricka ett vin i denna klass, jag blir lycklig för att jag har några flaskor kvar och jag blir lycklig av att kunna meddela att det kostar inte +2.000:- flaskan utan £47:50 www.slurp.co.uk.

En aspekt är naturligtvis att jag gillar bra viner från Barossa Valley men jag tycker DETTA VIN ÄR FANTASTISKT! Vad skall man ta till när kraftutrycken eller superlativen inte räcker till men detta är nästan för bra för att vara sant! Elderton Command har under åren etablerat sig som en av Australiens bästa shirazviner och druvorna till detta vin skördas från en liten del av vingårdens område från vinrankor som är planterade 1894. Det känns som om delar av artonhundra & nittonhundratalets alla angenäma smaker har filtrerats och förpackats i en fantastisk vinflaska. Australiens no 1? Har inte smakat Run Rig, Astralis, Hill of Grace eller Grange 1998 (Grange 1993:Check! Grange 1980:Check!) men man måste fundera på om dessa verkligen presterar på eller över denna nivå. En bonus är att vi också kan köpa detta till en bråkdel (kanske inte riktigt) av priset!

Här behövs mer än endimensions provsmakningsintryck och jag hittade en annorlunda och rolig variant på provningsanteckningar som sammanfattar det mesta av det bästa och jag kan bara hålla med den engagerade mannen från USA. Tänk om vi möter denna entusiasm hos Systembolaget vid nästa butiksbesök! Romanee Conti, Yquem, Petrus eller Cheval Blanc tror jag aldrig jag får möjlighet att dricka så Elderton Command Shiraz 2005 får bli min ledstjärna tills vidare med vilket jag relaterar alla andra framtida provningar. Det är sökandet efter mitt ultimata vin som gör detta så roligt och vi får se när denna blir nedflyttad från min tron….för det är ju trots allt ingen annan än MIN TRON!  KÖP REKOMMENDERAS VARMT!!

98p
(kan inte sätta 100p då det finns så mycket gott oprovat där ute)
Elderton Command Shiraz 2005

lördag 9 april 2011

Antinori Pian delle Vigne 1999

Dags för ett Stevensonskattkammarfynd i mörkret under trappan.......ett tecken på dålig ordning eller begynnande demens, men jag hade ingen aning om att denna Brunello di Montalcino fanns på lager i väntan på korkdragaren.

Ingen skada skedd då utseendet i glaset är "halvpinotnoiriskt" (går detta att uttala?) med ganska genomtränglig rödbrun ton och en gyllenbrun perifer ring. Doften är mycket sammansatt med kryddiga frukter och första intrycket direkt efter öppning är en ton av honung och bittermadel. Inte något jag förknippar med rödviner direkt! Syran är ganska markerat med en relativt kärv ton av tanniner men smaken utvecklar sig senare på kvällen åt lakrits, kakao och körsbärshållet. Ett mycket gott vin som har många långa år framför sig i en eventuell källare......jag tror inte några fler finns kvar i MIN men men vem vet?

92p
Antinori Pian delle Vigne 1999

fredag 8 april 2011

De Trafford Straw Wine 2003

Min favoritvingård i Sydafrika är De Trafford vilken är belägen högt ovanför Stellenbosch i dess sydliga vingårdsområde precis sydöst om den mer kända grannen Waterford. En bit upp i dalen mellan Stellenbosch och Hedelbergmassivet ligger Mount Fleur vilket är vingårdens riktiga namn och det är inte lätt att finna denna pärla, då vägen är en liten och stundvis besvärlig grusväg (turistbussar göre sig icke besvär)! Farmens vänliga och personliga mottagande vid besök står i stor kontrast till de, i många fall, industrimässiga mottaganden man får på de stora "bulkvingårdarna" i Kapstadsregionen. Här uppskattar jag den småskaliga produktionen (max 3500 lådor) och kvaliten som den tidigare arkitekten David Trafford har åstadkommit på relativt kort tid och den komersiella delen av vinproduktionen startade så sent som 1991. De Trafford håller en genomgående hög kvalite på sina viner och man kan speciellt finna fantastiska exempel på shirazviner vilka tillhör Sydafrikas bästa. Tyvärr har priserna på dessa ökat i takt med alla poäng man erhållit från Wine Spectators James Molesworth. De Trafford är dock mest känd för ovan dessertvin gjord på Chenin Blanc och detta vin anser jag kan konkurrera med de bättre i Sauternes.

Efter en noggrann genomgång av kvaliten på Chenin Blanc druvorna läggs dessa ut för att torka under vingårdens ekträd på fisknätsliknande "straws" under ca 3 veckor. Denna torkningsprocess koncentrerar sockret och smakerna i druvorna och resultatet är en djup guldfärgad dryck packad med doft av aprikoser, citrus, persika och honung. Alla dessa smaker balanseras av eken, syran och en liten bitterhet vilket gör vinet mycket väl avvägt och en fröjd för smaklökarna i kombination med en dessert. Ett vin att rekommendera som finns att köpa på www.ewine.eu i årgång 2005 & 2007 för EUR 24:95 resp 26:95 för en 37,5cl flaska.

92p
De Trafford Straw Wine 2003

torsdag 7 april 2011

Biondi Santi Montepaone 1998

En trevlig middag hemma hos några vänner där hemmagjord pizza serveras tillsammans med några italienska märken av olika årgångar och områden och vinet i fråga är tillverkat av 100% Cabernet Sauvignon.

Utseendet är röd/brun med ljusbruntegelkant, har relativt lätt täthet och doften visar på ett medeldjup med utvecklad mogen syltighet och inslag av hö. Smaken är mjuk med lätta syror och man känner den jordiga gamla svartavinbärssmakens slutfas närma sig i den lika åldrande läderbagen. Eftersmaken är ganska kort men helheten är ändock bra. Ett vin att konsumera nu som inte har så mycket mer att erbjuda framöver..?!

87p
Biondi Santi Montepaone 1998


onsdag 6 april 2011

Poggio al Tesoro Solosole Vermentino 2009

Ingen vitvinssmakare av rang men har uppskattat goda chardonnayer från Penfolds (Yattarna, Bin 94A), Dutton (Goldfield) eller Jean-Louis Chavy (Puligny-Montrachet). Förutom Chenin Blanc är min erfarenhet av denna färg i princip obefintlig så det finns mycket möjligheter för nytt lärande och nya upplevelser också ikväll. Vinet produceras av Poggio al Tesoro vilket ägs av det välkända vinhuset Allegrini vilket bör borga för en viss kvalitetsnivå.

Poggio al Tesoro Solosole Vermentino 2009 har en klar färg med blekgula nyanser som uppenbarar sig i glaset. Doften är ganska sammansatt av mango, gröna päron-äpple och lite ananas. På det hela taget grönfruktigt intryck med en smak som är mycket torr med lätt ton av persika och citrus. Nog så torrt vin för mina smakpreferenser men på det hela taget en trevlig bekantskap.

84p
Poggio al Tesoro Solosole Vermentino 2009


tisdag 5 april 2011

Giovanni Rosso Barolo Cerretta 2003

Baroloskeptikern får ytterligare en möjlighet att fördjupa sig i Nebbiolons mörka och täta hemligheter denna vecka.
"Wine should be a perfect copy of its terroir"... in this case from the slopes of Serralunga d'Alba, among the finest soils in the world./ David Rosso....jag hade inte kunnat säga det bättre.

Vi öppnar flaskan och finner en ljusbrun/till rödbrun färg i glaset. Har en medeldjup konsistens och ser väldigt inbjudande ut. Doften genomsyras av ljusröda bär av körsbär och hallon. Mycket Nebbiolanskt vad jag nu börjar förstå. Vinet börjar öppna upp sig och tanninerna är inte så där brutala som jag ibland upplevt utan man kan uppskatta de ljusa bären i körsbär, hallon, lingon, lite plommon och lakrits. Sammanfattningsvis ett gott vin som skulle må jättebra av lite år i mörker för att öppnas upp och riktigt briljera. Svårt för mig att gå ingång på samma sätt som här. Lite ojuste kanske men jag är hård men orättvis!

87p

Giovanni Rosso Barolo Cerretta 2003


måndag 4 april 2011

Montebuena Rioja 2009 -Varning utfärdad!!

Elderton, Torbreck, Mouton Rotschild, Pontet Canet, Paolo Scavino, Penfolds Grange, Bodegas Aalto, Bodegas Pintia, Silver Oak Cellars, ......skulle det inte var roligt om man kunde dricka denna typ av viner varje gång man tar fram korkskruven och Riedelglasen? Tyvärr faller detta på det enkla faktum att min börs säger stopp!

Att finna ett vin som jag kan uppskatta för dess enkelhet (läs pris!) är någonting jag får svårare och svårare att finna. Skulle vara kul om man hittade ett humant prissatt vin som inte bara belastar de inre organen och skallen utan också ger en angenäm och trevlig smakupplevelse.

Saxat från ett reklaminstick i senaste numret av "Livets Goda" från The Wine Company om vinet Montebuena: "När vingurun Robert Parker ger ett vin 90 poäng kostar vinet i regel en liten förmögenhet. Eller så är det utsålt omedelbart.....osv". Låter väl bra och även om Rioja inte är någon favorit så skulle väl detta kunna vara ett bra alternativ som är mer snäll mot finanserna. Beställer under hösten ett 6-pack (á 89:-) som levereras ett antal månader senare och nu skall fyndet provas. Det här var inte gott....Nu kommer sågen! Hur svårt kan det vara: MAN FÅR VAD MAN BETALAR FÖR!!

Jag lämnar provnoteringarna då jag har svårt att analysera denna vätska! Har herr Parkers (Jay Miller) 90p noteringar kommit sent en kväll efter mycket provande eller har vi ett "batchproblem" även här? Detta måste vara en Bag In Box på villovägar och en bra beskrivning är att det är snäppet bättre än Periquitabox men sämre än Chill Outbox, och ja, jag har smakat båda! Jag vet att man inte får sälja vin på Blocket men om jag kokar 10 liter rödvinssås som jag kan sälja kanske jag få igen någonting av dyngan!
"Livet är för kort för att dricka dåliga viner"...........börsen får fortsätta lida!

65p
Montebuena Rioja 2009


söndag 3 april 2011

Masi Amarone Costasera 1997

Amarone är en vintyp som många idag finner för vulgär eller folklig för att tycka om. Alla tycker ju om en burk Sun Maid russin så varför inte göra ett vin som påminner om detta om vi nu skall raljera ordentligt. Kan förstå invändingarna men ett gott vin är ju ett gott vin och Allegrinis variant är nog den jag tyckt bäst om hittills.

1997 är väl en välkänd årgång som bör kunna bidra med en del kvalite och i glaset möts vi av en röd/brun till tegelfärgat vin men trots allt är ganska lätt i konsistensen. Doften är ganska enkel för att vara en Amarone och jag slås av att det inte är mycket djup i dofterna som kommer fram. Lite enkla russintoner med mörka körsbär men inte några överdådiga karameller. Mycket mjuk smak med inslag av fatlagrade plommon, russin lite kaffe och läder. Sammanfattningsvis ett gott vin men inte någonting jag skulle köpa då jag upplever att denna flaska har nått toppen av karriären och är på väg ner....ner....ner.....

86p
Masi Amarone Costasera 1997

fredag 1 april 2011

Bodegas Callia Grand Callia 2006

Ingen stor fan av sydamerikanska viner men har trots allt smakat några vilka var bra, bland annat Miguel Torres Manso de Velasco från Chile. En helt ny vinupplevelse är bra viner från Argentina vilket jag aldrig tidigare har upplevt! Ett omen om vad som komma skall då det inte är någonting fel på ambitionsnivån?

En rubinröd färg möter synintrycken då man häller upp denna flaska. Djupet är påtaglig och alkoholhalten 14,5% gör också tätheten är ganska oljig. En typisk nya världen vin med hög alkhoholhalt? Doften genomsyras av svartvinbär och påtaglig pepprighet i slutfinishen. Smaken är relativt kärv med kraftiga tanniner och smak av körsbär, vinbär, kaffe, laktrits och för er norrlänningar kan jag känna en liten hint av......åkerbär. En liten varning för en del eksmak vilket var OK för mig men ändock! Sammanfattningsvis ett gott vin som jag nog får säga är det godaste jag smakat från sydamerika med många år att förbättras i källaren. Den Store Advokaten från Baltimore (eller hans lakej) hade satt en 95a på detta vin vilket kanske är i häftigaste laget men gott är det absolut!!

Prisa internet då den svenska vinagenturen www.vinkompaniet.se har reserverat detta vin för restaurangbranschen. Vad bra att vi då kan beställa denna från www.vinexus.de för EUR 21:90 vilket det absolut är värt.
91p

Grand Callia 2006


Ernie Els 2005

En trend jag upplever bland Nya Världens viner är att försöka få upp anseendet bara genom att höja priserna. I vissa fall kan det naturligtvis vara berättigat om kvaliten också hänger med men tyvärr blir det bara ofta ett sätt att positionera vinerna i dess egen region. Har provat två av dessa exempel från Sydafrika: Waterford The Jem och nu Ernie Els 2005 vilka jag anser valt denna väg. Det är på inga sätt dåliga viner och de kan nog stoltsera med att ha de dyraste flaskorna inom den sydafrikanska vinindustrin men i prisläget 500-800:- har de MYCKET annat att konkurrera med internationellt.

Ernie Els vingård i Stellenbosch ligger mycket vackert belägen med en bedårande utsikt över stora delar av Stellenbosch vindistrikt och vidare upp mot Simonsberg. En upplevelse för ögat att en stilla morgon sitta och prova dess olika viner i en toppmodern och vacker vingård.

Vinet, som har traditionell Bordeauxblandning, visar upp en röd/brun färg med ett mededjup till djup i täthet. Doften är samansatt med en blandning unga toner på väg mot tonåren. Man kan dofta choklad, svarta vinbär, tobak, mocca och finner en välkomponerad struktur. Tanninerna börjar mjukna ned även om de finns där och karaktären är fyllig med medellång eftersmak och i denna kommer en ton av mjuka kryddor fram. Ett vin som säkert kan mjukna ned och utveckas ytterligare i 5 år. En välgjort flaska vin med få svagheter men jag får inte den där Ahhh! känslan som brukar komma fram vid viner i denna prisklass. Gott men inte översvallande! www.ewine.eu EUR 74:50.
90p

Ernie Els Signature 2005