onsdag 11 april 2012

Olivier Leflaive Les Sétilles 2009

Måste börja nosa på finrummet här i vinvärlden! Har i stort sett inte druckit någonting från det haussade men ack så svåra Bourgogne och det kan väl vara på tiden att man börjar snegla på "de eleganta vinens högborg". Kommer in på Systembolaget och skall försöka ta mina första stapplande steg och välja ut någonting vitt till kvällens lax. Någonstans i bakhuvudet klingar Olivier Leflaive med kvalitets associationer så vi drar en flaska från denne producent. Här aktualiseras också svårigheten med Bourgogne för den dåligt insatta: Vad skall man köpa då vingårdar, kommuner, producenter blandas ihop i en salig röra för en novis? Leflaive har Grand Crus, Premiers Crus, Appellation Village, Appellation Regionale osv. Vad nedan är har jag ingen aning om men det lär väl knappast vara någon "CRU"........

Ett klarvit med lite gulstänkt vin och inslag av trä, citrus och äpple. Lite för spritsig och försiktig för min smak men välbalanserad och drickvänlig. En ganska kort och snabb eftersmak utan att ge någon djup eftertanke  i smakväg i fråga om komplexitet och smakrikedom. En helt Ok flaska chardonnay men på det hela taget ganska tråkig och intetsägande.

Jag förstår trots allt att detta inte är någon högkvalitativ produkt från regionen men man blir lite konfunderad över bristen på fruktdjup och stil. Balans, javisst men det är å andra sidan inte speciellt mycket i vågskålen!

83p
Olivier Leflaive Les Sétilles 2009

3 kommentarer:

 1. Som oftast när det gäller vin, framförallt i Bourgogne, så gäller det att utgå från en bra producent. Jag skulle knappast räkna Olivier Leflaive dit. Domaine Leflaive spelar däremot i toppligan... :-)
  När det gäller vitt, så kan du testa en enklare appellation (Bourgogne eller någon village) från en bra årgång (2009 el. 2010) av t.ex. Jean Grivot, Christophe Cordier, Mikulski, Pierre Morey, Domaine Matrot, Bret Brothers, Verget eller Rémi Jobard.
  Undvik Labouré-Roi till varje pris!

  SvaraRadera
 2. Bland de bättre producenterna hittar du t.ex. Henri Boillot men då kostar det mer.
  På PN-sidan så har du f.n. ett klockrent köp i Hudelot-Noëllats Bourgogne Rouge 2009.

  SvaraRadera
 3. Ja ovan bevisar ju om något hur lite insatt man är.......Tack för tipsen jag skall köra på dessa i framtiden får vi se!

  SvaraRadera