lördag 26 mars 2011

Chateau Mouton Rothschild 2002

Har inte ännu till fullo förstått Bordeauxregionens storhet i vinvärlden men jag är rädd att detta beror på de i många fall orealistiska priser som sätts på de bästa vinerna vilket inte ger en vanlig "VinSvensson" möjlighet att smaka dem om man inte har tillgång till gratisprovningar hos vinbranschen eller ett bankkonto i behov av fettsugning. Har under åren druckit vin från en hel del slott i 2-5 cru nivån och Cru Bourgeois men den där euforiska känslan har alltid uteblivit då man relaterat smakupplevelsen gentemot priset. Jag är medveten om att alla vingurus propagerar för alla andra fina slott som finns i denna region vilka ligger utanför 1855 klassificering men hur skall man finna dessa?

Lyssnade på ett intressant inslag i Radio Rix Morgonzoo där man refererade till känslan då man för första gången gör eller upplever någonting nytt och hur denna känsla infinner sig alltmer sällan med en ökande ålder.
Skall för första gången få möjligheten att smaka en 1cru vin från ovan klassificering och ser naturligtvis fram emot detta. Vinet provas halvblint tillsammans med Ch.Cos d'Estournel 1996, Ch.d'Angludet 1985 samt Ch.Magdelaine 2000. Inte direkt svårt att avgöra vilken som är vilken men besvikelsen inföll sig på Ch. Cos d'Estournel som absolut inte var någonting extraordinärt. Ganska fadd, menlös och oinspirerad smak för 1.400:- hos "Det Stora Monopolet" 85p. Ch.d'Angludet  har absolut sett sina bästa dagar och ligger under nedflyttningstrecket 83p. Ch.Magdelaine 2000 är däremot en glad upplevelse med sin merlotsylt och mjuka framtoning 90p.

Huvudnumret är absolut den godaste Bordeaux jag druckit! Mörkröd med ton av tegelröd lagringskant. En doft av renaste frukt och kryddig cedar med bra avvägning och balans. Traditionella blyertsnyanser med svartvinbärston och mycket drickvänlig redan nu. Smaken är medellång och en njutning med  lagoma tanniner. Det är naturligtvis lätt att bli en etikettdrickare nu men det här är, oavsett pris och konstverk, mycket bra och är en upplevelse som min bordskollega delar med sig. Tack för detta!!  Köpt på "Det Stora Monopolet" som primörvin för 1.060:- vilket idag framstår som ett fynd. Jästa druvor i 75cl förpackning för 1.060:- skall vara ett fynd! Man måste reflektera över det absurda i att betala 10.000:- för dessa flaskor i årgång 2009! Vart är denna värld på väg!

93 p

Chateau Mouton Rotschild 2002

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar