söndag 19 juni 2011

Penfolds Bin 707 1996

Grangevariant i cabernetkostym! Så vill man från Penfolds sida att konsumenten skall uppfatta Bin 707 så ambitionsnivån är det inget fel på. Jag tycker att Penfolds är ett fascinerande företag i vinbranschen. Man producerar 1,4 miljoner lådor vin per år och mycket är av tveksam kvalite (läs: Rawsons Retreat) men har samtidigt även ett världsberömt vin som Grange i sin portfölj vilket gör att bredden är nästan oöverträffad inom vinvärlden. Sedan 1963 har man producerat Bin 707 varje år med undantag för några få årgångar då man inte fann att kvaliten på druvorna uppfyllde de högt ställda kraven. Just 1996 anses vara en av de bästa årgångarna man pressat fram så detta skall bli intressant. Druvorna från denna 1996:a kommer från Barossa Valley, McLaren Vale och Coonawarra.

Färgen i karaffen är djupröd med inslag av bruna purpurtoner då man häller upp i glaset. En av de renaste svartvinbärstonerna jag känt utvecklar sig i glaset tillsammans med den amerikanska eken, mörka barossa bär och kaffe. Smaken är packad med cedarträ, bärsylta, cassis och lagradekplank och eftersmaken hänger kvar i minuter i munnen. Tanninerna är mjuka men närvarande och tillsammans med syran och frukten blir det ett sjuhelsikes vin med bra struktur och komposition. En liten sak som stör mig är den lite väl dominerande eksmaken vilken kunnat vara lite mer diskret.

Det känns som att få komma hem efter irrfärderna i Medoc de sista veckorna. Här kan man lita på att producenten med dessa viner levererar till skillnad från den mycket ojämna kvalitén jag funnit i Bordeaux under våren!

94p
Penfolds Bin 707 1996

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar