onsdag 12 oktober 2011

Ch.Cos d'Estournel 2002

Jag får krypa till korset till slut och erkänna: Medoc kan verkligen göra goda viner! 2e Cru Classé 1855. Claretreduceringen 2011 del 8. Varför ruinera sig på att köpa Bdx från 2000, 2003, 2005 osv när mellanåren presterar så här bra? 2002 har för mig blivit ett kanonår i Bdx. Jättegoda, drickvänliga och inte tokdyra om man jämför med de sk"stora" kritikerårgångarna. Som amatör undrar jag verkligen om jag skulle känna någon dramatisk skillnad på dessa år men mitt konto gör det definitivt. Som alltid när det gäller Bdx kan man naturligtvis diskutera upplevelse per krona men det är en annan femma..............EUR 118:40 hos Millesimes.com svider ganska ordentligt. Denna flaska är emellertid köpt som primör på Systembolaget för ca 500-600:- för några år sedan vilket framstår som en mer acceptabel prissättning.

"Lite mer fakta om Château Cos d'Estournel!

Louis Gaspard d'Estournel föddes år 1762 under Ludvig XV och dog 1853 vid anmärkningsvärda åldern av 91 år. (tänk vad bra rödvin kan göra för livet)

Efter att ha ärvt några vinstockar nära byn Cos, upptäckte han kvaliteten på sitt vin och beslutade att vinifiera det separat. Mycket snabbt, översteg Cos d'Estournel's vin priserna på de mest prestigefyllda vinerna och exporterades så långt som till Indien.

Louis blev känd som "Maharadjan av Saint-Estèphe". För att fira hans fjärran erövringar hade han rest några exotiska pagoder i sin källar och organiserade gärna spektakulära festligheter i Cos.

1852, överväldigades han av skulder han hade samlat på sig pga utvecklingen av sin egendom, Louis var tvungen att sälja Cos till en Londonbankir som hette Martyns. Tilläts av Martyns att stanna kvar och leva på den mark han så mycket älskade. Han dog där 1853, två år före den stora klassificeringen som placerade Cos d'Estournel i spetsen för sitt distrikt Saint-Estèphes .

År 1869 sålde Martyns Cos d'Estournel till Errazu, en aristokratisk baskisk familj som sålde den vidare till bröderna Hostein 1889. År 1917 köptes Cos d'Estournel av Fernand Ginestet, en av de ledande vinhandlarna i Bordeaux. Hans barnbarn Jean-Marie, Yves och Bruno Prats ärvde slottet.

Château Cos d'Estournel har tillhört Michel Reybier sedan 2000. Herr Reybiers mål har varit att upprätthålla slottets höga standard och ständiga strävan efter högsta kvalitet och på samma gång fortsätta den avantgardistiska stil som initierades av Louis Gaspard d'Estournel." (http://www.diderot.se/#post250)

Mycket mörk färg i glaset med inslag av lakrits, svartvinbär, nyregnat potatisland och övermogna hallon. Lite småskarp med fantastisk eftersmak där lädertoner och blyerts virvlar runt på ett välkomponerat sätt. Det här kan jag spara länge till. Jag undrar om jag håller på bli en fransk BDX-snobb!

93p
 
Ch.Cos d'Estournel 2002

6 kommentarer:

 1. Ja, här har du en annan som gillar årgången (St-Estephe och Pauillac). Har själv köpt 4 lådor av Cos, Pontet Canet, Haut Batailley, Lynch-Bages och La Mission Haut-Brion. Alla har varit bra så när som på La Mission (under normalkvalitet - kan bli bättre med lagring). De övriga är perfekta att dricka nu. Primörköpen var nästan fyndmässiga! Håller med dig om Cos 2002:an.

  SvaraRadera
 2. Låter härligt! Kul att det var så bra.

  SvaraRadera
 3. Jag måste tyvärr konstatera att lådor av dessa har jag inte......och de är verkligen bra!

  SvaraRadera
 4. Kanske uttryckte jag mig otydligt. Pauillac var den kommun som lyckades bäst 2002, t.ex. ovannämnda viner (och flera andra). Köpte 1/2 låda av både Cos och La mission, låda av Lynch-Bages, Haut-Batailley och 1,5 låda av Pontet Canet. Tycker själv att Pontet är bästa vinet följt av Cos och Lynch-Bages. Cos kanske vinner i längden men jag gillar deras 1982, 85 och 90 bättre. Det är ett vin som håller länge i bra årgångar. Både Cos och Pontet-Canet har dragit iväg i pris (jämför sig med 1:a cru och tar betalt därefter) så jag har slutat köpa dessa efter 2004.

  SvaraRadera
 5. Synd att du inte bor kvar i Luleå - eller? - då hade vi kunnat prova tillsammans - för där bor jag. Är vanligtvis "Bloggtyckare": "Guran i vinkällaren". Hälsn. från en Bdx-freak.

  SvaraRadera
 6. Bor fortfarande i Luleå och det kan vi väl ha som ett framtidsprojekt......

  SvaraRadera