söndag 8 januari 2012

Don Melchor 2006

Sätter Don Melchor trenden för "Ultra Premium Wines" från Chile och Sydamerika eller är detta bara en förhoppning på marknadsföringsavdelningen hos Concha Y Toro? Vinet skall föga förvånande uttrycka finessen, balansen och djupet hos jordarna hos Puente Alto, klimatet hos Maipo dalen och spegla den personliga stilen för slitet hos producenten (allt enligt hemsidan). Kritiker och även andra hyllar vinet (WE 94, WS 94, RP 95) så den här sydamerikanen måste givetvis provas. Har bara druckit Torres Manso de Valesco och Grand Callia som jag tycker var någonting att skriva hem om tidigare när det gäller sydamerikaner så det här skall bli intressant.

En ganska ljusrött vin med toner av blålila kant i hälls upp i glaset! Doften lovar djup cassis, choklad och toner av mineraljord. Smaken är helt ok med klara cabernettoner med inslag av röda frukter, svartvinbär, ek och vanilj. Eftersmaken är dock ganska kort och intetsägande med en tråkig tanninkamp som slår rätt hårt på den lilla fruktsmak som utvecklar sig.

Sammanfattningsvis ett tråkigt vin som är en ganska stor besvikelse. Avsaknad av fruktdjup, mycket medioker eftersmak, överprisat i poäng och överprisat i börsen. Rekommenderas absolut inte då smakstil och klass påminner om en 100:- Cab från Gallo. Jag vet inte om jag håller på att bli kräsen men det här var sannerligen ingen höjdare.................85p
Don Melchor 2006

4 kommentarer:

 1. Vinet intas lämpligen 2020-2030. Hur kunde du ens komma på tanken att dra korken ur denna nu?

  SvaraRadera
 2. Har i och för sig 5 flaskor till att ta ur trälådan men har faktiskt inte speciellt höga förväntningar om några stordåd. Ålder och lagring tror jag inte kommer att dölja ett halvdant hantverk. Man kan ju hoppas i alla fall!

  SvaraRadera
 3. Om du redan nu kan se genom väggar så gratulerar jag. Själv är jag inte lika bra på det. Hursomhelst har du ett ordentligt mycket bättre vin om ett decennium, det är jag övertygad om.

  SvaraRadera
 4. Faktum kvarstår dock att det verkar nästan vara alla som som tycker det är av utmärkt kvalité och drickbart redan idag men jag är uppenbarligen inte en av dem. Hade kanske för höga förväntningar och trodde det skulle vara något i klass med Bin 707, Silver Oak Cellars eller liknande. I och för sig viner i annan prisklass men man söker ju alltid det där "Bodegas Aalto 2008"-fyndet. Jag avvaktar till 2019 (då jag fyller 50)för att syna utvecklingen med andra ord!

  SvaraRadera