onsdag 20 juli 2011

Boekenhoutskloof Syrah 2006

En PR-konsults mardröm eller hur skall man kunna referera till ett vin vars namn man måste Googla på för att stava och uttala rätt? Har alltid ansett att denna vingård håller den absolut högsta klassen av de sydafrikanska vinproducenterna och man producerar en lite "Rhonsk" återhållsam stil på sina shirazer vilket sticker ut från de de vanliga broilermuskelshirazer/syraher från den nya världen. Kanske därför man valt att kalla denna Syrah? Vingården är belägen längst in i den vackra Franschhoekdalen och namnet härrör från ett bokträd i Kapstadsregionen vilket var uppskattat som byggmaterial till möbler under 1800-talet, därav de många stolarna på vinflaskans etikett.

En medelmörk blålilaton rullar runt i glaset och dofterna lovar peppar och parfym men en ganska återhållsam fruktblandning. Smaken genomsyras av kaffe, choklad, körsbär, mocca och blåbär. En mycket balanserad flaska som tar tillvara det bästa från regionen med klara inslag av gamla vinvärldens sätt att producera viner. Skitgott helt enkelt! Bästa sydafrikanen.......?

93p

Boekenhoutskloof Syrah 2006

2 kommentarer:

  1. Drack det här på nån vinbar i Stockholm förra året (terreno?, minns inte riktigt) Var inte lika imponerad även om det var helt ok. Etiketten är dock en av mina favoriter. Snygg och elegant men ändå unik med hög igenkänningsfaktor, och inget d-jvla djur så långt ögat når.

    SvaraRadera
  2. Vet inte om min uppfattning har färgats av de alltför medelmåttiga BIB-intaget på bjudningarna i sommar......men tycker ändå att de presterar över förväntan om man jämför med Rhonemallen i Jaboulet Aine "La Chapelle"

    SvaraRadera