tisdag 26 juli 2011

Cirrus Syrah 2005

Har varit på besök i Sydafrika vid två tillfällen, -05 & -07, och kunde inte undgå att besöka denna fantastiskt vackert belägna vingård (Ernie Els Wines) högt över Stellenbosch. Tyvärr tycker jag att man håller på att "prisa" ut sig då vinerna har skenat iväg till fantasipriser om man relaterar till den upplevda kvaliten.

"Ernie Els Wines föddes 1999 som en idé, när de båda kompisarna Ernie Els, golfproffs, och Jean Engelbrecht, ägare av Rust en Vrede, diskuterade hur man skulle kunna göra moderna kvalitetsviner för en yngre publik. Idéerna utvecklades vidare inom ramen för Rust en Vredes verksamhet, men 2004 renodlads verksamheten i Rust en Vrede och Ernie Els Vineyards skapades med Els och Engelbecht som ägare och med innehav av de vingårdar på Helderbergs sluttningar, som under ett par år gett druvor till Els viner. Ernie Els Wines kom att omfatta fyra vinserier. Flaggskeppet är den klassiska bordeauxblandningen Ernie Els, gjord på 60% cabernet sauvignon, 25% merlot och 5% vardera av cabernet franc, malbec och petit verdot. Engelbrecht Els är en ”sydafrikablandning”, som de båda vännerna komponerat med 60% cabernet sauvignon, 20% shiraz och 5% vardera av merlot, cabernet franc, malbec och petit verdot. På Ernie Els Wines repertoar finns också Cirrus, vinet som görs i samarbete med Napa Valley-företaget Silver Oak, en ”côte rôtie-blandning” på 97% syrah och 3% viognier. Även Guardian Peak-vinerna produceras av Ernie Els Wines. Det är en serie modernt fruktiga viner, som man själv beskriver som en syntes av Nya världens fruktighet och Gamla världens komplexitet. Vinerna finns som endruvsviner eller blends: SMG (shiraz, mourvèdre, grenache) eller Frontier (cabernet sauvignon, shiraz och merlot)." (http://www.vingruppen.se/Producenter2/Producent/Produkt/?Product=4948)

Ett ljust blålila sken lyser upp glaset. Ganska lätt för att vara sydafrikan och överlag vill jag påstå att mycket av intrycken stämmer överens med tidigare druckna Boukenhoutskloof men i en sämre och mer intetsägande och tråkigare stil. En ganska kort eftersmak lovar inte några sensationer framledes i källaren. Gott men inte någonting som kommer att etsa sig fast i vinminnet!

87p
Cirrus Syrah 2005


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar