onsdag 14 september 2011

Ch. Pichon-Longueville Baron 2002

2e Cru Classé 1855. Claretreduceringen 2011 del 7 och nu skall jag bekanta mig med en producent jag smakat en gång tidigare och gillade skarpt. Nära Latour men också "syster" med min förra nitlott i Bordeaux skall vi se om det blir fågel eller fisk. Vingården har väl tidigare setts som en blek kopia till Ch. Pichon-Longueville Comtesse de Lalande (lååååååååångt namn) men har fått ett bättre rykte de senaste decenniet. Inte speciellt billig (ca 600:-) som primör inköpt 2004 så kraven är väl placerade ganska högt upp i ribbstolen. En medelstor areal för att vara Cru Classé i Medoc med 68 ha och ca 25.000 lådor per år. 70% Cabernet Sauvignon, 25% Merlot och 5% Cabernet Franc är det man har att tillgå för produktionen.

Nog med fakta och fram med korkdragaren för här skall det inte smakas av, det skall drickas och förhoppningsvis njutas! Typisk (?) decenniefärg på drycken. Inte kolsvart men med toner av mörkrött/svart och antydningar till bruna toner i kanten. Doften lovar åt lite porthållet med inslag av cigarrer och svartvinbär. Mycket lovande! Smaken är packad med svarta bär, tobak, lite toffee, angenäma jordtoner och lite mint. Tanninerna är verkligen närvarande men på ett bra sätt och balanserar upp frukterna. Här finns det bra chans för förbättringar i framtiden med bra djup, bra balans och bra längd. En jättegod claret!....efter Mouton, Pontet och Cos så kommer denna i år.

Slutsater: För mig är 2002 f-n så mycket bättre än de sura 2001:orna hittills.

91p

Ch.Pichon-Longueville Baron 2002

2 kommentarer:

  1. Låter ju bra! Man kanske skulle försöka få tag på lite 2002:or. En årgång som fortfarande är någorlunda vettigt prissatt.

    SvaraRadera
  2. Jag har ju kanske haft en lite styvmoderlig inställning till alla dessa Clarets då jag upplever att man verkligen måste upp i pris för att få ut någonting av varan. Det ena behöver kanske inte utesluta det andra men med de flesta har väl en begränsad budget och då tycker jag man får mer för pengarna i andra regioner tex Spanien, men detta är ju välkända fakta!? Har faktiskt inte köpt en enda 1855-Cru flaska med årgång nyare än 2004..........

    SvaraRadera