fredag 19 augusti 2011

Fattoria Majnoni Guicciardini Chianti 2010

Fick ett mail från allas vår internetälskling, Carlo Merolli, där han basunerar ut att detta "indeholder noget af den bedste Chianti ever." Oj oj oj.....det var ord och inga visor så vi tar och beställer ett 12-pack för, hör och häpna, 1.200:- SEK med leverans och allt. Det här måste upplevas! Carlo meddelar därefter att erbjudandet är fulltecknat så det är inte lönt att göra sig besvär att få tag på mer.

Korköppnare fram och upptäck en ljusröd, nästan Pinot Noir täthet i färg. Doften lovar Nescafé (den billiga sorten), Ö & B choklad och lite körsbär. Tittar avvaktande på frun som utbrister: -Fy fan vad dåligt-vad är det du har köpt? Aj aj aj......11 flaskor kvar och jag måste hålla med, smaken är absolut inte god. Har lite svårt att analysera detta vin då jag tycker det är, om vi uttrycker det milt, mindre bra! Efter ett glas ställs flaskan bort till förmån för bättre dryck och jag kan bara konstatera att jag är på någon annan planet och inte alls håller med herr Merolli med detta vin. Lite beskt, svag frukt, Pippi Långstrumps sockerdricksträd och ganska tanninstarkt! Tur att det inte var dyrare då jag har svårt att se en framtid för denna leverans! Det håller faktiskt nästan Montebuena klass.

Det är bara bita i det sura äpplet (eller i detta fallet Chiantiflaskorna) och gå vidare! Shit happens 1.200 SEK fattigare........................får nog börja sålla i mina inköp. Det här hade kunnat vara 2 flaskor Aalto PS!

Blir kul att se om någon annan bloggare har gått på detta vin!

75p

Fattoria Majnoni Guicciardini Chianti 2010

7 kommentarer:

 1. "Kul" att läsa, vi hade på känn att det skulle dyka upp en sågning snart.

  Det är onekligen ett kontroversiellt vin med rustika drag - eller proletära som vi kallade dem. En chianti för hamnsjåare i Livorno, som vi skrev i en tidigare post. Om man kan uppskatta den ruffigheten är nog högst personligt. Det vann i alla fall klart på luftning och gärna över natten.

  Carlos införsäljning var "over the top", det kunde vi läsa mellan raderna.
  Vi köpte ändå en låda oprövat (mycket sällsynt för oss) och har sorterat in flaskorna i "bra att ha-hyllan". Hör av dig om du vill bli av med ett sexpack. Annars har vi för oss att Carlo lovade att ta emot returflaskor från missnöjda kunder i mejlet efter "Scoopet".

  Även den aktuella Quercecchio BdM -05 är ett kontroversiellt vin med massor av grönhet, och säkert ett felköp för många. Att brunellon inte presterar i toppklass kan man nästan klura ut själv, när den kostar 131 kr ;-)

  Däremot försvarar Barolo Cerrati/Vigna Cucco -07 dubbla priset mot vad Carlo tar. Inga invändningar där.

  SvaraRadera
 2. Jaja...har gjort en del missar vid inköp under åren men jag har upplevt att jag brukar faktiskt vara ganska smakkompatibel med Merolli. Lämnade faktiskt också flaskan över natten för att dricka dagen efter men AJ AJ och ICKE! Vi får väl se vad framtiden har att visa för resterande. Tack för erbjudandet att köpa tillbaka flaskor men frakten från Norr tar nästan ut värdet på drycken. JAG SKALL STÅ FÖR MITT MISSLYCKANDE OCH MIN SMAK MED RAK RYGG! :-) även gentemot Carlo Merolli. Jag är ju trots allt medveten om förutsättningarna. Överlag är fynden sällsynta i vinvärlden. Man får ofta vad man betalar för. Har också köpt Cuccos olika Barolo där man inte har någonting att anmärka på förutom att de är lite sträva just nu.

  SvaraRadera
 3. Jag tyckte inte det var så illa. Klart överhaussat av Carlo, men helt ok för en enklare chianti. Visst måste man gilla surt och syrligt men det gäller ju nästan chianti överlag och vad gäller Qercecchio BdM så tyckte jag riktigt bra om den. Jag kanske är immun mot gröna toner? Min hemliga superkraft!

  SvaraRadera
 4. Ja måste naturligtvis erkänna att jag inte är någon chiantidrickare av rang. Jag tycker dock att om man jämför med I Veroni Reserva och Quirciabella så är den ganska många klasser sämre men å andra sidan kanske stilen är så olika att de inte går att jämföra.

  SvaraRadera
 5. Urk! Fast bara att gå vidare i livet! ;-)

  SvaraRadera
 6. Kære alle!

  Jeg læser dette her først nu. Av! jeg kunne holde en times foredrag om begrebet syrlighed i almindelig Chianti: det var bl.a. det, som har gjort Chianti verdensberømt, allerede i 1500-tallet. På den anden side: "who am I to disagree". For en god ordens skyld, står min garanti til magt: vi betaler gerne returfragten DHL og vinens pris. Uanset om det er fra Malmö eller Norra Norraland......

  Ciao,
  Carlo

  PS
  Det gäller ALLE mine vine.

  SvaraRadera
 7. Hej!
  Skall man hänga ut ett vin enligt ovan som jag uppenbarligen inte förstår eller uppskattar? Delade meningar här och jag har fullt förståelse för båda uppfattningar.

  Att jag inte hade en bättre självkännedom om mina egna smakpreferenser tycker jag inte skall drabba Carlo Merolli via returfrakt i detta fall. Jag borde insett mitt problem med de gröna och syrliga tonerna i många sangioveseviner innan beställning.

  Jag börjar också inse att jag i många fall har på tok för höga förväntningar på nya otestade viner jag dricker. Jag kanske håller på att bli en överkritisk vinsnobb.........inte bra alls!

  SvaraRadera