Vinet i glaset, som kommer från Ribera del Duero, är körsbärsfärgat med en gyllenbrun lagringskant. Doften är kryddigt fruktig med ton av Lindt choklad och rostad vanilj. En mjuk smak av cappuccino, vanilj, körsbär, liten russinton och en behaglig syra/tanninkomposition möter gommen. Medelkraftig i eftersmak och på det hela ett riktigt gott vin på restaurang för 18 EUR. Ser att det går att beställa på Systembolaget för 194:- och då blir det lite mer tveksamt om "värde per krona" består.
Här blir man lite mer konfunderad över prissättningen av viner på de svenska restaurangerna. Jag kan här dricka ett riktigt gott vin för under 200:- på restaurang vilket skulle vara en omöjlighet i Sverige då det här skulle betinga ett pris runt 600-1.000:- (?!) vilket det naturligtvis inte är värt. Kan ingenting om den svenska restaurangbranchens prissättning men man blir lite förvånad och ockerlampan blinkar då man tittar på Operakällans vinlista. Några exempel: Finca Sandoval 1.200:- (inköp 249:-) eller Pintia 2.250:- (inköp 359:-). Att sedan Operakällaren har ännu lägre inköpspriser på avtalen med dess importörer gör saken ännu mer förvånande. Att man skall ha en mtrlkostnad på 20% kan man väl acceptera när det gäller matdelen men hur tänker man vid prissättning av ovan viner? Det bör inte vara marginalen som är problemet för den svenska restaurangbranchen utan volymen.......eller? Ovan exempel gör att man alltsom oftast struntar i att gå ut och äta och om man mot förmodan skulle ha en sådan kväll blir det en Norrlandsguld som slinter ner!
88p
Bodegas Protos Crianza 2004 (http://www.flickr.com/photos/jlastras/2682777664/) |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar