fredag 27 maj 2011

Bodegas Protos Crianza 2004

En skön semestervecka på Mallorca erbjuder mycket sol, bad och en del god mat och nya spanska vinintryck. Vi skippar de många slätstrukna intagen och tittar närmare på någon rolig överraskning. På en stor turistort som Alcudia finner man av naturliga skäl att de flesta restaurangerna inte prioriterar kvalitén på varken mat eller vinutbud. Man kan dock ha lite tur och finna en del ljusglimtar på piren i Port d'Alcudia och även i den gamla stan (vilken för övrigt presenterar mat i en fantastisk medeltida miljö och då är det svårt att stå emot.......)

Vinet i glaset, som kommer från Ribera del Duero, är körsbärsfärgat med en gyllenbrun lagringskant. Doften är kryddigt fruktig med ton av Lindt choklad och rostad vanilj. En mjuk smak av cappuccino, vanilj, körsbär, liten russinton och en behaglig syra/tanninkomposition möter gommen. Medelkraftig i eftersmak och på det hela ett riktigt gott vin på restaurang för 18 EUR. Ser att det går att beställa på Systembolaget för 194:- och då blir det lite mer tveksamt om "värde per krona" består.

Här blir man lite mer konfunderad över prissättningen av viner på de svenska restaurangerna. Jag kan här dricka ett riktigt gott vin för under 200:- på restaurang vilket skulle vara en omöjlighet i Sverige då det här skulle betinga ett pris runt 600-1.000:- (?!) vilket det naturligtvis inte är värt. Kan ingenting om den svenska restaurangbranchens prissättning men man blir lite förvånad och ockerlampan blinkar då man tittar på Operakällans vinlista. Några exempel: Finca Sandoval 1.200:- (inköp 249:-) eller Pintia 2.250:- (inköp 359:-). Att sedan Operakällaren har ännu lägre inköpspriser på avtalen med dess importörer gör saken ännu mer förvånande. Att man skall ha en mtrlkostnad på 20% kan man väl acceptera när det gäller matdelen men hur tänker man vid prissättning av ovan viner? Det bör inte vara marginalen som är problemet för den svenska restaurangbranchen utan volymen.......eller? Ovan exempel gör att man alltsom oftast struntar i att gå ut och äta och om man mot förmodan skulle ha en sådan kväll blir det en Norrlandsguld som slinter ner!

88p

Bodegas Protos Crianza 2004
(http://www.flickr.com/photos/jlastras/2682777664/)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar