måndag 30 maj 2011

Paul Jaboulet Aîné Hermitage "La Chapelle" 2001

Blev inspirerad (eller skrämd) av provningen som gjordes här och sprang ner och skramlade bland flaskorna för att fiska upp en etikettungviktare i samlingen. I början av mitt vinintresse köpte jag på mig alltför många välkända, men som det har också har visat sig, rätt så tråkiga och intetsägande vinflaskor till alltför höga priser. Har inte bestämt mig om La Chapelle tillhör dessa så vi provar "kapellets" syrahdruvor ikväll för att utröna om man gjort "ett fatalt misstag" även med denna årgång. Det är trots allt ganska kul att dricka ett vin som i årgång 1961 tillhör bland de dyraste man kan köpa eller vad sägs om 100.000:- flaskan.......någon..........?

Har inte druckit så mycket Hermitage viner över åren men man slås varje gång av hur ljus färgen på vinet är då man jämför med sysslingarna i "aussieshirazerna". De är kanske så olika att de inte ens kan anses vara släkt! De år som vinet har fått på flaskan visar sig i en liten lätt brun-röd nyans. Doften är elegant med toner av finsk lakrits, hallon, svartvinbär och lite rökig korvstoppning. Tanninerna är mjuka med en klar syraton som ger en liten lätt kolsyrekänsla och smaken är väl i balans med de mörkröda frukterna men jag upplever vinet som lite väl mjukt och lite intetsägande. En ganska kort och lätt eftersmak vilken inte lovar ett långt och utvecklande liv framöver i flaskan men vem vet?

På det hela taget ett gott vin som jag ändå tycker underpresterar i förhållande till sin ryktbarhet och pris så några fler flaskor debiteras inte på mitt kort förrän ordningen är återställd men den är mycket bättre än de "vissna" kort jag druckit från välkända Medocslott den sista tiden!

90p
Paul Jaboulet Aîné Hermitage "La Chapelle" 2001

3 kommentarer:

  1. Hej, intressant läsning, om än inte så glädjande ;). Jag köpte en 2001 på bolis för typ 600 (?), även ett par 05:or som var hundringen dyrare. Ja, man vill gärna tro att Chapelle är bättre, men ändå når det inte ända fram... Provade 00:an och 97 i vintras - 97 var mycket bättre än den för glesa 00:an. Dags att släppa etikettsdrickandet?

    SvaraRadera
  2. Alla dessa fina etiketter som underpresterar. Jag vet inte om jag blivit överkritisk och orättvis den senaste tiden men de verkar alla en gemensam nämnare: Trikoloren! Är de verkligen så medelmåttiga som jag uppfattar eller har jag för höga förväntningar...............

    SvaraRadera
  3. Intressant provning. Och La Chapelle har verkligen underpresterat under en lång tid. Eller så överpresterade under en lång period :-) Det ryktas ju om att 2009:an skall vara en återgång till den kompromisslösa kvalitetens skola. Redan över 2000kr per flaska, men visst blir man sugen :-)

    SvaraRadera