måndag 11 april 2011

Elderton Command Shiraz 2005

Är detta vin perfekt eller om vi så vill: 100 poäng?

Dalai Lama blev en gång tillfrågad vad som är meningen med livet. Han funderade en stund och svarade kort : ”Att vara lycklig……” Så genialiskt enkelt men ändock så uppenbarligen svårt! I min lilla vinvärld blir jag lycklig varje gång jag får möjligheten att dricka ett vin i denna klass, jag blir lycklig för att jag har några flaskor kvar och jag blir lycklig av att kunna meddela att det kostar inte +2.000:- flaskan utan £47:50 www.slurp.co.uk.

En aspekt är naturligtvis att jag gillar bra viner från Barossa Valley men jag tycker DETTA VIN ÄR FANTASTISKT! Vad skall man ta till när kraftutrycken eller superlativen inte räcker till men detta är nästan för bra för att vara sant! Elderton Command har under åren etablerat sig som en av Australiens bästa shirazviner och druvorna till detta vin skördas från en liten del av vingårdens område från vinrankor som är planterade 1894. Det känns som om delar av artonhundra & nittonhundratalets alla angenäma smaker har filtrerats och förpackats i en fantastisk vinflaska. Australiens no 1? Har inte smakat Run Rig, Astralis, Hill of Grace eller Grange 1998 (Grange 1993:Check! Grange 1980:Check!) men man måste fundera på om dessa verkligen presterar på eller över denna nivå. En bonus är att vi också kan köpa detta till en bråkdel (kanske inte riktigt) av priset!

Här behövs mer än endimensions provsmakningsintryck och jag hittade en annorlunda och rolig variant på provningsanteckningar som sammanfattar det mesta av det bästa och jag kan bara hålla med den engagerade mannen från USA. Tänk om vi möter denna entusiasm hos Systembolaget vid nästa butiksbesök! Romanee Conti, Yquem, Petrus eller Cheval Blanc tror jag aldrig jag får möjlighet att dricka så Elderton Command Shiraz 2005 får bli min ledstjärna tills vidare med vilket jag relaterar alla andra framtida provningar. Det är sökandet efter mitt ultimata vin som gör detta så roligt och vi får se när denna blir nedflyttad från min tron….för det är ju trots allt ingen annan än MIN TRON!  KÖP REKOMMENDERAS VARMT!!

98p
(kan inte sätta 100p då det finns så mycket gott oprovat där ute)
Elderton Command Shiraz 2005

3 kommentarer:

  1. Tack för ytterliggare en påminnelse, synd att vinkontot alltid är övertrasserat för det här verkar onekligen vara seriösa doningar. Får bli att ta ett till blancolån, korka upp och se glad ut.

    SvaraRadera
  2. Det här är så bra att det går att ta ett SMS-lån korka upp och se glad ut.....:-)

    SvaraRadera
  3. Det är ett ganska kul vin, under åren har det gått upp & ned en del (dessutom har vinmakare och folk på gården varit ganska egensinniga på gränsen till svåra), jag minns 1988 som en riktig rökare under första halvan av 90-talet. Efter en svacka under sent 90-tal har vinet skärpts till och är idag bättre än någonsin, och just 2005 är kanske bäst av alla sägs det (jag har själv inte provat den årgången, det får vi nog ändra på).

    SvaraRadera