fredag 1 april 2011

Ernie Els 2005

En trend jag upplever bland Nya Världens viner är att försöka få upp anseendet bara genom att höja priserna. I vissa fall kan det naturligtvis vara berättigat om kvaliten också hänger med men tyvärr blir det bara ofta ett sätt att positionera vinerna i dess egen region. Har provat två av dessa exempel från Sydafrika: Waterford The Jem och nu Ernie Els 2005 vilka jag anser valt denna väg. Det är på inga sätt dåliga viner och de kan nog stoltsera med att ha de dyraste flaskorna inom den sydafrikanska vinindustrin men i prisläget 500-800:- har de MYCKET annat att konkurrera med internationellt.

Ernie Els vingård i Stellenbosch ligger mycket vackert belägen med en bedårande utsikt över stora delar av Stellenbosch vindistrikt och vidare upp mot Simonsberg. En upplevelse för ögat att en stilla morgon sitta och prova dess olika viner i en toppmodern och vacker vingård.

Vinet, som har traditionell Bordeauxblandning, visar upp en röd/brun färg med ett mededjup till djup i täthet. Doften är samansatt med en blandning unga toner på väg mot tonåren. Man kan dofta choklad, svarta vinbär, tobak, mocca och finner en välkomponerad struktur. Tanninerna börjar mjukna ned även om de finns där och karaktären är fyllig med medellång eftersmak och i denna kommer en ton av mjuka kryddor fram. Ett vin som säkert kan mjukna ned och utveckas ytterligare i 5 år. En välgjort flaska vin med få svagheter men jag får inte den där Ahhh! känslan som brukar komma fram vid viner i denna prisklass. Gott men inte översvallande! www.ewine.eu EUR 74:50.
90p

Ernie Els Signature 2005


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar