söndag 3 april 2011

Masi Amarone Costasera 1997

Amarone är en vintyp som många idag finner för vulgär eller folklig för att tycka om. Alla tycker ju om en burk Sun Maid russin så varför inte göra ett vin som påminner om detta om vi nu skall raljera ordentligt. Kan förstå invändingarna men ett gott vin är ju ett gott vin och Allegrinis variant är nog den jag tyckt bäst om hittills.

1997 är väl en välkänd årgång som bör kunna bidra med en del kvalite och i glaset möts vi av en röd/brun till tegelfärgat vin men trots allt är ganska lätt i konsistensen. Doften är ganska enkel för att vara en Amarone och jag slås av att det inte är mycket djup i dofterna som kommer fram. Lite enkla russintoner med mörka körsbär men inte några överdådiga karameller. Mycket mjuk smak med inslag av fatlagrade plommon, russin lite kaffe och läder. Sammanfattningsvis ett gott vin men inte någonting jag skulle köpa då jag upplever att denna flaska har nått toppen av karriären och är på väg ner....ner....ner.....

86p
Masi Amarone Costasera 1997

2 kommentarer:

 1. Hej!
  Jag är en amaronefantast. Det är inte många i bloggossfären som verkar vara det. Jag drack två flaskor Costasera årgång 97 under 2010 och båda gjorde mig besvikna. Visst fanns de dofter och smaker man förväntar sig, men friskheten var borta. Elakt uttryckt kanske, men de kändes lite avslagna i gommen.
  I förra veckan (till landskampen mot Moldavien) öppnade vi en Costasera 2001. Den var betydligt angenämare.

  JC

  SvaraRadera
 2. Kan inte påstå att jag är någon Amaroneexpert men jag tror mig förstå problemet inom Amaroneämnet. Den stora efterfrågan har gjort att det har kommit fram så mycket vin med tvivelaktig kvalié och detta har resulterat i att även gamla anrika högkvalitetsproducenter får en släng av sleven. Personligen är Allegrinis Amarone från 1997 en av de bättre vinbekantskaper jag haft de senaste åren. Masi:s Amarone av olika årgångar har jag druckit 3-4 gånger men har jag har aldrig riktigt uppskattat deras viner.

  SvaraRadera